Berç ve Tülün Köşeyan

  1956 senesinde Diyarbakır Askeri Hastanesi’nde yedek subay diş hekimi olarak görev yapan Berç Bey, yarım asırdan bu yana evli olduğu Tülün Hanım’la bu hastanede görev yaptığı sürede tanışmıştır. Bir süre sonra evlenmeye karar veren çift, inanç farkı yüzünden karşılaşabilecekleri sıkıntıları önlemek için gittikleri Almanya’da 1962 yılının Ekim ayında T.C. Münih Başkonsolosluğu’nda evlenmişlerdir.

  12 sene Alman diş hekimleri ile beraber çalışan Berç Bey, 1974 senesinde Ludwigsburg şehrine bağlı Affalterbach’ta kendi muayenehanesini açmıştır. Bu arada Köşeyan çifti Türkiye Cumhuriyeti’nin müsaadesi ile Alman vatandaşlığına geçmiş ve 1994 senesinde T.B.M.M. kararı ile tekrar Türk vatandaşlığına geçerek iki devletin de vatandaşlığına sahip olmuşlardır.

  1996 yılında Tülün Köşeyan’nın kurduğu ve o zamandan beri başkanlığını yaptığı Baden-Württemberg Türk-Alman Kadınları Kültür Derneği’nde (Kulturelle Deutsch Türkische Frauenvereinigung Baden Württemberg e.V.) eşi Berç Köşeyan ile birlikte hiçbir fark gözetmeksizin insanlara her türlü yardımı yapmak, onları mümkün olduğu kadar birbirlerine yakınlaştırmak ve karşılıklı saygı duymayı aşılamak hedefi ile çocukların eğitiminde yardımcı olmaya başlamışlardır.

  Köşeyan çiftinin her türlü zorluğa rağmen sosyal alanda ve insanlık adına yaptıkları yorucu çalışmalardan dolayı kendilerine 2011 senesinde Stuttgart’ta Manfred Rommel ödülü verilmiştir. Kasım 2013 senesinde de Baden-Württemberg Eyaleti’nin Başbakanı Sn. Winfried Kretschmann’ın teklifi ile Federal Almanya Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sn. Joachim Gauck tarafından Köşeyan çifti ayrı ayrı Alman Liyakat Madalyası’na (Bundesverdienst Medaille) layık görülmüşlerdir.

  Köşeyan çifti din, dil, inanç ve ırk farkı gözetmeksizin tüm insanlara ve bilhassa çocuklara yaşadıkları zaman zarfında yapabildikleri yardımları devamlı kılmak ve vefat ettikten sonra da yardımlarının devamını gerçekleştirebilmek amacıyla BERÇ ve TÜLÜN KÖŞEYAN EĞİTİM VAKFI’nı kurmuşlardır.